Helmond Sport heeft de derby tegen buurman FC Eindhoven met 2 -3 verloren. Een onnodige nederlaag gezien de Eindhovenaren een klein uur met een man minder moesten spelen.

Het contrast vooraf de wedstrijd was groot. FC Eindhoven staat tweede op de ranglijst en Helmond Sport achttiende. Toch is en blijft het een derby waarbij alles mogelijk is ongeacht de stand op de ranglijst. Met die gedachte gingen de Helmond Sport supporters ook de wedstrijd in. Het werd snel duidelijk dat Helmond Sport in vele opzichten tekort kwam. De gasten hadden veel balbezit en waren dreigend. Helmonder Joey Sleegers kreeg de eerste kans. Hij probeerde Wouter van der Steen in de korte hoek te passeren. Niet veel later een beeld dat we dit seizoen al veel vaker zien bij Helmond Sport. De verdediging ging weer gruwelijk in de fout waardoor FC Eindhoven via Jason Bourdoxhe kon profiteren, 0-1. Sleegers was dicht bij de 0-2. Hij schoot de bal tegen de paal. Na een half uur spelen kwam FC Eindhoven met tien spelers te staan. In een duel met Oumar Diouck trapte Chiro N’toko na. De scheidsrechter kon niets anders doen dan de rode kaart te tonen. Vanaf dat moment werd het spelbeeld totaal anders. Helmond Sport was nu de ploeg met de meeste balbezit en de ploeg die het initiatief moest nemen, maar het toonde zich angstig en durfde niet voluit vooruit te voetballen. Het was dan ook schrijnend dat de eerste helft slechts een kans voor Helmond Sport noteerde. Oumar Diouck kopte de bal net over het doel.

In de tweede helft wilde Helmond Sport wel maar kon het nog steeds geen vuist maken tegen de tien spelers van FC Eindhoven. De tactiek van de gasten was ook duidelijk. Zoveel mogelijk tijd rekken, het spel vertragen en loeren op een kansje. En dat kansje kwam er. Uiteraard weer met hulp van de Helmond Sport verdediging. Gillian Justiana veroorzaakte een strafschop. In plaats van zijn tegenstander voor zich te houden en naar de achterlijn dwingen, vond de verdediger het nodig om hem aan tikken. Volstrekt onnodig. Maxime Gunst schoot de bal vanaf 11 meter feilloos binnen, 0-2. Jan van Dijk moest nu wel iets doen. Hij bracht Jack Tuijp in als extra spits. Het was echter centrale verdediger Koen Weuts die de aansluitingstreffer maakte met een afstandsschot, 1-2. Met het inbrengen van stormram Dave Nieskens werd de druk op het doel van FC Eindhoven opgevoerd. Helmond Sport was nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Echter was het Branco van der Boomen namens FC Eindhoven die de bal met een curve binnen schoot, 1-3. Vijf minuten later verkleinde Helmond Sport de marge weer tot 1 doelpunt. Dave Nieskens liep de bal achter de doelman. Stanley Elbers leek de wedstrijd voor Helmond Sport met een punt te gaan redden, maar zijn schot belandde op de lat.

Deze wedstrijd toont nogmaals aan dat Helmond Sport erg kwetsbaar is in de verdediging en dat we niet beschikken over gevaarlijke aanvallers (op Stanley Elbers na). Het ontbreekt het elftal ook aan een echte leider. Er is voor de technische staf dan ook heel veel werk te doen om volgend seizoen een elftal neer te zetten dat ook wat uitstraalt en niet het lelijke eendje van de Eerste Divisie te zijn. Veel supporters en sponsoren snakken dan ook naar de tijden van een aantal jaren geleden waar Helmond Sport een rol speelde in de Jupiler League, een elftal waar tegenstanders bang van waren en waar De Braak een onneembare vesting was.

Ondanks de slechte prestaties blijven de supporters hun club steunen. Volgende week in Volendam zal er elftal gesteun worden door ruim 200 supporters. Maandag volgt eerst nog de wedstrijd tegen Jong FC Twente.

Uw bedrijfslogo hier?