
Martijn Kaars is door de supporters uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd (Helmond Sport - Telstar). Hij scoorde gem… https://t.co/M6ljTlyAi9
In Nederland, en op veel plaatsen in de wereld, is voetbal volkssport nummer een. Je kan je dus ook voorstellen hoeveel mensen het voetbal een warm hart toe dragen. Het is allemaal begonnen op simpele voetbalvelden. Velden waar supporters altijd voetbal konden zien en gezellig samen konden zijn. Lange tijd is dit zo geweest.
Echter heeft de populariteit van het voetbal, door de jaren heen, ook een keerzijde gekregen. Dit met als resultaat dat er langzaam aan een andere beleving cq invulling aan het voetbal wordt gegeven. Hooligans / vandalisme / geweld, verplichte vervoersmaatregelen, veel te duur betaalde spelers, mega stadions, hoge lenigingen en commerciële uitbating van de sport zijn in het voetbal ver de boventoon gaan voeren. Veel supporters(verenigingen) hekelen deze situatie en verzetten zich hier ook tegen.
Deze houding lijdt vaak tot ongenoegen van de overheid, betaald voetbalorganisaties en gemeentes/politie. Sterker nog, doordat supporters(verenigingen) dit duidelijk kenbaar maken krijgen ze ook nog vaak het verwijd dat ze niet meedenken/werken of tegendraads zijn. En juist deze reacties zorgen voor nog meer weerstand van de supporters(verenigingen)
Het huidige voetbal is een goed voorbeeld van een omgekeerde wereld. Supporters(verenigingen) begrijpen echt wel dat men het verleden niet meer terug krijgt. Het voetbal is gegroeid tot wat het nu is. Wat supporters(verenigingen) alleen niet begrijpen is hoe men (lees de overheid, betaald voetbalorganisaties en gemeentes/politie) nu met het voetbal en de ontstane problemen omgaan. Laten we eens twee punten uitlichten:
1. Hooliganisme
Supporters(verenigingen) beseffen maar al te goed dat dit bestaat. Rellen, vandalisme, lichamelijk letsel en criminele activiteiten zijn allemaal voorbeelden van zaken die men (helaas) ook tegen komt in en rond het voetbal. Maar is dit iets nieuws? Want overal waar veel mensen samen zijn gebeuren dit soort zaken. Is het niet bij voetbal, dan is het wel in het centrum of bij evenementen. De vraag is alleen, moet men alle supporters hierop aan kijken?! Kan men zomaar alle supporters generaliseren? Zijn supporters automatisch hooligans als zij een shirtje aan hebben van hun favoriete club?
Nee, natuurlijk niet! Maar zo ziet men het wel. Waarom? Omdat dit makkelijk is. De politie, overheid en gemeentes slagen er simpelweg niet in om de echte relschoppers van de goedwillende supporters te onderscheiden en op te pakken. Logisch want de echte hooligans vermengen zich met de normale supporters. Maar is dit een reden om:
a. complete groepen supporters op te pakken
b. paspoortcontroles in te voeren
c. verplichte vervoersmaatregelen op te leggen
d. Stadionverboden uit te delen
Nee, natuurlijk niet. Je bereikt hier alleen het tegenovergestelde mee. Je jaagt de goedwillende supporters weg. Deze supporters hebben zo geen enkel plezier meer in het voetbal. Het ergste van dit verhaal is dat slechts een kleine groep hooligans het verziekt voor de rest. Ook dat is niets nieuws. Maar deze kleine groep is echt maar een heel klein percentage ten op zichten van alle goedwillende supporters. En voor dat kleine groepje relschoppers worden echt te veel goede supporters de dupe.
Gelukkig begint men dit langzaam aan in te zien en te veranderen. De zogenoemde voetbalwet staat op het punt om aangepast te worden. Van een groepsgerichte aanpak naar een dadergerichte aanpak. Prima! Maar ook hier blijft weer de vraag, de persoon met een voetbalshirt aan, is dat nu de echte supporter of die-hard hooligan? En waarop baseert men dat? En zolang dat niet duidelijk is, is het maar de vraag of ook deze nieuw wet brengt wat wij allemaal willen zien. Een vrij toegankelijk en gezellige voetbalavond.
2. Over the top commercie
Omdat voetbal een volkssport is heeft de sport logischerwijs ook een grote achterban. Voetbal bereikt immers veel mensen. Doordat voetbal veel mensen bereikt zijn er altijd personen die denken dat ze hier geld aan kunnen of moeten verdienen. Ook dit is iets wat in de loop der jaren veranderd is en wat je niet zomaar terug draait.
Supporters(verenigingen) begrijpen ook goed dat er zonder sponsoren geen voetbal meer is. Het is dan simpelweg onbetaalbaar. De sponsor is dan ook erg welkom in de voetbalwereld. Er is gewoon geld nodig.
Zo betrokken als de sponsor bij het voetbal is, zo ver weg staat de grootschalige commercie. Deze grootschalige commercie is de boventoon gaan voeren in het voetbal. Denk dan aan de tv rechten/inkomsten en alles wat daar mee te maken heeft. Ook vinden wij dat voetbal voor iedereen toegankelijk moet zijn en dat voetbal niet alleen door het gebruik van decoders te zien is.
Parasieten of domme ondernemers?
Zoals bekend is hebben op dit moment veel BVO’s financiële problemen. BVO’s kunnen geen geld lenen bij banken omdat ze geen bedrijf zijn. Ze kunnen ook niet terecht bij gemeentes omdat overheidssteun verboden is. BVO’s zijn dus voornamelijk afhankelijk van sponsoren/donateurs. En dan heb je in slechte economische tijden echt een probleem. Echter hoor je daar in de grote commerciële tv wereld niemand over.
Sport uitzendingen, live wedstrijden, veldreclame tijdens wedstrijden, specifieke voetbalkanalen, clubzenders, sportzenders, voor/nabeschouwingen, kabelexploitanten, reclame blokken, grootschalige merchandise (o.a supermarktketens, biermerken), promoties, radio akties (sms en win een voetbalkaartje), voetbalbladen (o.a meneer Derksen) etc. etc.
Allemaal verdienen deze partijen indirect bergen geld aan de voetbalsport. Natuurlijk moeten ze daar geld voor betalen. Maar men zou hier direct mee stoppen als dit niet genoeg geld zou opleveren. Maar men doet dit al jaren. Zijn hun inkomsten en uitgave wel in verhouding? Veel vangen en weinig uitgeven? Die tijd lijkt nu voorbij. Als deze partijen in de toekomst nog geld willen verdienen aan het voetbal, dan moeten ze nu investeren in het voetbal. Onlangs zijn er al twee clubs verdwenen uit het betaalde voetbal. En als niemand helpt dan zal het hier niet bij blijven. Echter heeft men nog niet in de gaten dan men dan zelf ook steeds minder kan verdienen aan het voetbal omdat het dan simpel weg aan het uitsterven is. Hoe triest is het dan dat er nu zo veel noodlijdende clubs zijn en dat men nog steeds probeert (veel) geld te verdienen zonder deze clubs financieel te helpen… Dat is te zot voor woorden. Kortom, parasieten of domme ondernemers?
Martijn Kaars is door de supporters uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd (Helmond Sport - Telstar). Hij scoorde gem… https://t.co/M6ljTlyAi9
Vandaag nemen we als SVHS afscheid van Rick Postma die naar Gouda gaat verhuizen. Rick was 31 jaar vrijwilliger van… https://t.co/PcDvFk5A3P
Powered by Joomla!®. Designed by: hosting company cheapest linux reseller hosting Valid XHTML and CSS.